Dostava za 24 - 48 h 50% Popust na odabrane proizvode 100% * Sigurno

Idealan dan uz šoljicu savršene kafe

Idealan dan uz šoljicu savršene kafe

Kafa

Kafa  je napitak koji se priprema kuvanjem prženih semenki biljke kafe, najčešće u vodi ili u mleku. Kafa se obično služi topla. Ovo piće je veoma popularno u mnogim zemljama sveta. Postoji više načina pripremanja kafe, a među najpoznatijima su turska kafa – kod nas sve češće “domaća”, filter kafa, espresso, instant kafa i kapućino (način pripremanja espresso kafe).

Postoje dve glavne vrste kafe

Arabika je kvalitetna kafa, u ukupnoj svetskoj proizvodnji zastupljena je sa čak 70-80%. Raste na nadmorskoj visini od 600 do 2000 metara. Najpoznatije Arabike potiču iz Južne i Srednje Amerike, zatim Afrike i karakteriše ih intenzivna i prijatna aroma, kao i veća kiselost.

Robusta – ima jaku, oporu aromu i obično se koristi za dobijanje instant kafe. Ova vrsta kafe se uzgaja u Africi i Aziji (Indiji, Indoneziji, Vijetnamu), na nadmorskoj visini do 600 metara). Zastupljena je sa 20-25% u ukupnoj svetskoj proizvodnji. Napitak koji bi bio od čiste robuste ne bi bio odgovarajućeg ukusa, već opor i gorak, bez arome. Zbog toga se ova vrsta koristi prvenstveno za mešavine, budući da daje punoću ukusu. Robuste ima do 2,8% kofeina dok kod Arabike ne prelazi 1,5%.

 

NESCAFÉ Dolce Gusto

Za stvaranje ukusne kafe potrebno je umijeće. Naše NESCAFÉ® Dolce Gusto® kapsule i aparati osmišljeni su kako bi osigurali da svaki gutljaj naših ukusnih napitaka obiluje kvalitetom i stilom. Od naših snažnih espressa do blagih vrućih čokolada i pjenastih macchiata ova će kafa zapanjiti vaša čula i transportirati vas u vaš omiljeni kafić iz udobnosti vašeg dnevnog boravka. Ovo je moderna umjetnost kafe.

Zrna visoke kvalitete

Ručno izabrana najbolja zrna kafe. Miješanjem i prženjem razvijena od strane stručnjaka koji su stvorili pravo “smeđe zlato”.

Patentirana kapsula

Tlak prilagođen prema napitku za dobivanje optimalne arome.

Umjetnost u šoljici

Uživajte u raskošnoj pjenastoj kremi naših napitaka.

Aparat inovativnog dizajna

Profesionalno izmjeren tlak za izvrstan okus (15 bara). Automatski ili ručni aparat za precizno doziranje.

Upoznajte Nespresso svijet!

Za svako dobro jutro i dan, šoljica vašeg omiljenog napitka je odličan način za početak. Bez obzira da li se spremate za posao, krećete na fakultet, pripremate ispit ili jednostavno uživate u slobodnom vremenu, Nespresso će vaš dan učiniti posebnim.

5 razloga zašto izabrati Nespresso aparat za kafu

 1. Pripremite kafu kao iskusni barista – Ono što je misija Nespresso tima je da omogući svima da kreiraju savršenu šoljicu espreso kafe. Ne morate ići u kafić ili restoran, vaša savršena šoljica vas čeka u udobnosti vašeg doma.
 2. Raznovrsnost ukusa – Nespresso nudi i više od kafe. Preko 20 različitih ukusa, među kojima nema šanse da ne pronađete onaj pravi za sebe. Na raspolaganju je mnoštvo različitih vrsta i jačina kafe, a sve to samo u jednoj kapsuli.
 3. Brza priprema – Pravljenje kafe sa Pixie, Lattissima One ili nekim drugim od aparata je najbrži način pripreme sjajne šoljice kafe. Za razliku od drugih vrsta espreso aparata, vaša doza uživanja je spremna za manje od minut, i pre nego što uspete da prelistate svoj Instagram feed.
 4. Lakoća korišćenja i održavanja – Potrebno je napuniti rezervoar za vodu/mleko, staviti Nespresso kapsulu i pritisnuti dugme. Ništa jednostavnije.
 5. Moderan dizajn – Iako je kvalitet kafe u prvom planu, nezaobilazno je spomenuti izgled i kvalitet samih aparata. Dizajn je takav da u svakom enterijeru predstavlja ukras, a kompaktna veličina ga čini idealnim za smeštanje u svaku kuhinju.

Odaberite svoj omiljeni Nespresso aparat i prepustite se čarobnim ukusima i užitku za sva čula.

 

Mljevenje

Mljevenjem se obezbeđuje povećanje slobodne površine zrna, a samim tim i lakše ekstrakcija pri pripremi napitka. Stepen usitnjenosti kafe je određen načinom pripreme napitka.

Kod domaće kafe se koristi ključala voda za ekstrakciju i samo vreme ekstrakcije je najduže. Za ovu vrstu pripreme potrebno je da kafa bude što je moguće sitnije samljevena. Ovakav profil mljevenja obezbeđuje i bogatu pjenu na domaćoj kafi koja je jedan od najpoželjnijih atributa ovog napitka, posebno na našim prostorima.

Prema stepenu mljevenja, nakon domaće najsitnije mljevene, dolazi espresso kafa kod koje se pri pripremi u “kašici” aparata stvara “pogača” od mljevene kafe, kroz koju prolazi vrela voda tokom ekstrakcije pod pritiskom koja traje optimalno 20 tak sekundi.

Filter kafa je najkrupnije mljevena, jer priprema podrazumeva ekstrakciju koja se vrši u kontaktu sa vrelom vodom, a potom cijeđenjem kroz filer papir.

Priprema kafe

Espresso kafa

Espresso je kafa za koju se smatra da je nastala u Italiji, iako je prvi aparat napravljen u Francuskoj, još početkom XIX veka. To je kratki kafeni napitak, ima ga oko 40 ml u šoljici i može se ispiti u jednom gutljaju. Espresso se pravi od posebnih vrsta kafe, pomoću aparata kojim se vrela voda pod jakim pritiskom propušta kroz kafu a ceo proces traje oko 20 sekundi. Mnogima je ta količina nedovoljna pa je u modu ušao takozvani dupli espresso. Produženi espresso je naziv za espresso kojem se dodaje malo veća količina vode ili mlijeka, zavisno od ukusa…

Za savršen espresso pored prave granulacije – mljevenja uzmite u obzir sljedeće parametre:

 • Temperatura vode
 • Kvaliteta vode (“srednje tvrda” voda se odnosi prema njemačkim stepenima)
 • Količina mljevene kave (7 do 8 grama za 30 ml espressa)
 • Količina espressa (30 ml espressa uključujući kremu)
 • Vrijeme ekstrakcije (idealno 20-30 sekundi)
 • Snaga nabijanja (oko 15 do 20 kilograma, ovisno o razini & količini mljevene kafe)

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Upravo si dodao ovaj proizvod u korpu: